woensdag 28 november 2012

Geld besparen: Geen eigen risico medicijnen voorkeurslijst!

Ik ben nu al twee weken aan het puzzelen welke zorgverzekering het best voor ons is. Vandaag kwam ik achter een voor mij schokkende en voor mij onbekende ontdekking. Tot nu toe werd telkens gezegd dat er geen verschil zat in de basisverzekeringen, behalve de prijs. Dat dit niet waar is bewijs ik hier:

Het blijkt een verzekeringsmaatschappij te zijn alle preferente geneesmiddelen (zie enorme lijst!) niet van je eigen risico af laat gaan, dat is VGZ (waar ik nu bij zit via Aevitae/VGZ, maar kan ook rechtstreeks bij VGZ). Ik dacht eerst dat dit niet kon kloppen, ik las het hier: http://www.vgz.nl/declareren/voorkeursbeleid-geneesmiddelen

Maar nadat ik VGZ gebeld en getwitterd had klopte het wel. Zolang je je houdt aan de lijst van preferente geneesmiddelen ( http://www.vgz.nl/sitecollectiondocuments/2012/d0201-vgz-reglement-farmaceutische-zorg.pdf ) gaat hiervoor helemaal 0 euro van je eigen risico af!

Tot nu toe ging al jaren mijn hele eigen risico op aan medicijnen die daar niet onder vielen omdat mijn huisarts/apotheek niet wist dat deze medicijnen voor mij echt helemaal gratis zijn en bij de medicijnen die er niet op staan, van je eigen risico worden afgetrokken (en je dus in feite zelf betaald).

Ik heb vandaag nog even met Independer gebeld met de vraag of zij weten of dit de enige maatschappij is die deze regeling heeft, of dat er meerdere zijn waaruit ik kan kiezen met deze (zeer goede) regeling.

Eerst geloofde men mij niet, en zeiden dat ik waarschijnlijk het begrip eigen bijdrage en eigen risico door elkaar haalde. (eigen bijdrage is soms verzekerd door de aanvullende verzekering, maar ik heb het hier over de basisverzekering en het eigenrisico van nu 220 euro en volgend jaar 350 euro).

Daarna heb ik de website/url gegeven waar deze informatie op te vinden was. Stomverbaasde reacties! De heer in kwestie werkte nu drie jaar bij independer en had er nog nooit van gehoord!! Op mijn vraag welke andere verzekeringen deze riante regeling (voor mij zeker, want mijn eigen risico gaat meestal geheel op aan medicatie) heeft, moest hij dan ook het antwoord schuldig blijven. Op mijn vraag hoe ik op hun site hierop kan zoeken, moest hij nageven dat hij (na bestudering van de VGZ site) nog nooit van gehoord had van deze vergoeding, dus dat ze dit niet in hun zoekprogramma hadden opgenomen.

Hij las het inderdaad, en het laat geen enkele twijfel dat dit zo is bij VGZ. (normaal gaan alle medicijnen die je van je huisarts krijgt,  van je eigen risico af ). Het gaat om de VGZ natura basisverzekering. Dit staat dus los van welke aanvullende verzekering (als je er al eentje nodig hebt) je afsluit.

Dit is de regeling die ik lees op http://www.vgz.nl/declareren/voorkeursbeleid-geneesmiddelen  :

Wat houdt het voorkeursbeleid in?


Het voorkeursbeleid houdt in dat er (waar het kan) voorkeur is voor lager geprijsde geneesmiddelen. VGZ kan hierbij geneesmiddelen 'aanwijzen' die voor vergoeding in aanmerking komen. Dit zijn de zogeheten voorkeursgeneesmiddelen. Wanneer medicijnen uit precies dezelfde werkzame stof bestaan, wordt alleen de goedkoopste variant vergoed.

Uw voordeel van het voorkeursbeleid
Voorkeursgeneesmiddelen vallen niet onder uw verplicht en vrijwillig eigen risico. Het voorkeursbeleid biedt u dus direct voordeel.

** Dit is echt geen reclame, ik werk niet bij een verzekeringsmaatschappij en heb ook geen aandelen, maar voor mij scheelt dit echt veel geld, dus wil dit toch even delen

Je begrijpt wel dat ik voortaan gewapend met deze lijst onder mijn arm naar de huisarts ga. Er zijn namelijk van alle medicatie die ik normaal slik prima gelijkwaardige alternatieven die op deze lijst staan. :) !!!! En....ik heb mijn eigen risico voor volgend jaar verhoogd naar 850 euro...nu durf ik het wel aan, al jaren bestond mijn eigen risico geheel uit medicijnen ! Super, dubbel besparen :) !

Update:

Ik ben nadat ik door Daantje erop gewezen ben dat er meerdere zijn met dit beleid nog even gaan spitten en ik vond dat deze verzekeraars dit ook hebben (misschien een andere lijst van preferente geneesmiddelen, dat zou kunnen). Ik zag op de website van Zekur dit inderdaad:
Ik heb nog eens flink gespit en kwam erachter dat alleen het concern UVIT deze regeling heeft:


Concern

Zorgverzekeraar

Labels

AchmeaAgisAgis, Pro Life, Take Care Now
.Avéro AchmeaAvéro Achmea
.DVZDVZ
.FBTOFBTO
.Groene Land AchmeaGroene Land Achmea
.InterpolisInterpolis
.OZFOZF
.PWZ AchmeaPWZ Achmea
.Zilveren KruisZilveren Kruis
UVIT (Univé/VGZ/IZA/TriasUnivéUnivé en Zekur
.VGZVGZ, SIZ, IZA, Blue
.IZZ .
CZCZCZ, CZdirect
.OHRAOHRA, Kruidvat
.Delta LloydDelta Lloyd
MenzisMenzisMenzis
.AzivoAzivo
.AnderZorgAnderZorg
De FrieslandDe FrieslandDe Friesland, Kiemer
DSWDSWDSW, Stad Holland
ONVZONVZONVZ, Aegon, PNO
Zorg & Zekerheid . .
ASRASRASR, De Amersfoortse, Ditzo
EnoSallandSalland, Energiek, Holland Zorg

Regionale verzekeraars

Een aantal verzekeraars is sterk verbonden aan een regio. Zij hebben daar de meeste klanten zitten. Regionale verzekeraars zijn:


16 opmerkingen:

 1. Mooi dan blijf ik lekker bij VGZ! Bedankt voor de info!
  Groet Caro

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja super! Je moet alleen niet (zoals ik dus) geheel onwetend medicijnen krijgen die niet op de lijst staan. Tenzij het een heel goede reden heeft (maar dan weet je ook waarom je het betaald!)

  Ik bleek medicijnen te krijgen die er niet op stonden enkel doordat het geen capsule was maar een tablet. Dat zou makkelijker zijn...en dat heeft me dus in 2012 200 euro eigen risico gekost!!! grrrr

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed gevonden. Ik heb er helaas niets aan. Mijn spuiten staan niet op de lijst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij staat de insuline, naalden etc er ook niet op.

   Verwijderen
  2. Dat is balen, ook niet bij de Unive? Hier staat deze lijst:
   http://www.unive.nl/particulier/documents/zorg-reglement-farmaceutische-zorg-unive-vanaf-1-8-2010.pdf
   ? Vallen deze middelen trouwens niet onder de aanvullende verzekering? Dan vallen ze ook niet onder het verplicht of vrijwillig eigen risico ??

   Verwijderen
  3. Hoi, oh dat is balen ja!(vallen deze spuiten wel onder de aanvullende verzekering?)

   Verwijderen
 4. Het zijn er meerdere! Zoek maar op preferentiebeleid op Google :) Unive heeft het bijvoorbeeld ook :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond bijvoorbeeld op zilveren kruis wel een preferentie beleid maar dan zo: als het erop staat vergoeden we het (helaas wel eigen risico :( grrr) maar als het er niet op staat, dan vergoeden we het niet. Dat is niet het beleid wat ik zoek.

   Ik zie het, hier staat het:

   Vrijstellingen eigen risico

   Het eigen risico geldt niet voor:

   voorkeursgeneesmiddelen
   Dit zijn ('preferente') medicijnen waarvan we alleen de goedkoopste variant vergoeden. U krijgt hetzelfde medicijn, maar in een ander doosje.

   Super dank je wel, dat geeft me weer meer keuzes!

   Verwijderen
 5. Inderdaad, dat staat ook in het stukje wat ik schreef?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor ons blijkt het een wassen neus, want insuline voor manlief, wat pas echt duur is, wordt niet vergoed. Ik zal ook nog even bij Univé kijken, maar wanneer het echt duur wordt geven de zorgverzekeringen vaak niet thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die Univélijst bevat nog minder medicatievergoedingen dan die van VGZ. Bovendien ken ik iemand, die bij VGZ verzekerd is en die een middel van de preferente lijst gebruikt en die toch voor deze medicatie eigen risico moet betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook dat VGZ de meest complete lijst heeft. Ik weet ook dat er op dit punt veel fouten gemaakt worden. Ook als er net een update van de lijst is geweest moet je continu controleren of het niet toevallig weer ten onrechte van het eigen risico is afgegaan....Heel vervelend dat je ze inderdaad telkens moet wijzen op hun eigen regels....

   Verwijderen
 8. handig stukje heb je hier geschreven. ikzelf zit een aantal jaar bij VGZ en maak gebruik van deze vergoeding. veel mensen werkzaam in de zorg/apotheek weten hier niet van het bestaan van deze regeling af.

  ook mensen die werkzaam zijn bij VGZ zelf, zijn stomverbaasd, de meesten spreken me in het begin af; vaak wordt mijn medicatie toch ten onrechte in rekening gebracht, dus bijna elke keer als ik naar de apotheek ben geweest hang ik aan de telefoon met VGZ. heel irritant! om maar niet te spreken over het feit dat de lijst op ELK moment van het jaar door hunzelf gewijzigd kan worden, als ze het niet eens worden over de prijzen.

  desalniettemin is het toch voor mij een voordelige regeling en ook hun jongerenpakket in het algeheel bevalt mij goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi! Ja, ik denk ook dat dit voor veel mensen nieuwe informatie is waar je best veel aan kunt hebben.

   Groetjes,

   Verwijderen
 9. zeker goede informatie.. ga er eens even in verdiepen. ik zit pas bij het zilveren kruis

  BeantwoordenVerwijderen